Dzisiaj druga część dywagacji na temat śniadania.Podstawie wam dziś moje spostrzeżenia dotyczące śniadań bogatych w tłuszcze.
Zacznijmy od tego, że tłuszcze charakteryzują się dużo większą kaloryką niż węglowodany czy białka bo aż 9kcal na 1 gram. Warto także wspomnieć by na śniadania wybierać produkty, które są łatwiej strawne, by nie potrzebnie nie obiciążać żołądka od samego rana. Zatem według mnie idealnym wyborem na śniadanie bogate w tłuszcze wydają się jajka. Jajka można zrobić na wiele sposobów począwszy od jajecznicy czy jajek na twardo, a kończywszy na omletach daniach wytrawnych z dodatkiem jajek. Ale tak właściwie co się kryje w jajku. Pewnie wielu z was pomyśli "Jak to białkowo-tłuszczowe niby z czego ? ". A no najlepiej z jajek. Mają świetne w 100% przyswajalne białko cechujące się bardzo dobrym aminogramem i tłuszcze, które są bardziej przyjazne dla naszego organizmu od tłuszczy trans (które też pewnie nieświadomie zjadacie) występujących w słodyczach, daniach fast food i wysoko przetworzonej żywności. Kolejną pozytywną cechą jaj jest fakt że są "skarbnicą witamin"A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Wbrew również obiegowej teorii o podwyższonym cholesterolu jajka zawierają dobry cholesterol !
Skład jaja:
Białko to 90 proc. wody, 9 proc. aminokwasów, ok. 1 proc. węglowodanów i tylko 45 kcal/100 g.
Żółtko składa się w 2/3 z lipidów - tłuszczów. Są to trójglicerydy (65 proc.), fosfolipidy (ok. 30 proc., w tym głównie lecytyna) oraz cholesterol. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Duża ilość składników energetycznych sprawia, że wartość kaloryczna żółtka wynosi aż 350 kcal/100 g.
Co zatem warto przygotować sobie na śniadanie ?
Jaja cechują się tym że można je przyrządzić na wiele sposobów ja sam się śmieje że można zarówno zrobić 1000 potraw z ziemniaka jak i z jaja.
Najpopularniejszą potrawą z jajek u osób dbających o formę sportową są omlety często z dodatkami takimi jak szynka, ser żółty. Omleta można również zrobić na słodko z masłem orzechowych albo z owocami.
Warto czasem także zaprzyjaźnić się z jajkiem w postaci jajecznicy do której można dodać sobie kawałek szynki, pomidora oraz pietruszkę. Wszyscy pewnie dobrze wiedzą jak wygląda przykładowe śniadanie brytyjczyjków także nie wiele tutaj trzeba tłumaczyć. Ja sam również często jadam jaja na twardo, zdarza mi się zabierać je ze sobą bo są łatwe do przechowania i smakują dobrze "na zimno", lecz tutaj należy uważać na opinie tłumu na temat zapachu :D.
Jak widzicie jajka są bardzo cennym składnikiem naszej codziennej diety i warto spożywać je codziennie, gdy nie są spożywane w nadmiernych ilościach to mogą nam tylko pomóc a nie zaszkodzić ponieważ mity związane z cholesterolem zostały już dawno obalone.
Jakie potrawy z użyciem jaj wy najczęściej jadacie ?
Po przeczytaniu posta pobiegłam do kuchni i zrobiłam jajecznicę... :)
OdpowiedzUsuńNic tylko się cieszysz :D Jeszcze wiadomo, że jeśli jajka ma się z fermy lub od swoich kur to tylko z korzyścią dla nas.
UsuńPozdrawiam
Ja po weglach na śniadanie jestem szybko bardzo glodna.nie dla mnie owsianka z owocami... najlepsze śniadanie jajka z warzywami i jakimś sosem majonezowym ☺
OdpowiedzUsuńJa sam uwielbiam jajka na twardo na śniadanie :D Z majonezem
UsuńJajka na śniadanie obowiązkowo!
OdpowiedzUsuń