Mamy dziś dla Was propozycję na lekkie fit śniadanie albo składnik ciast, deserów czy batoników. Czy już wiecie o czym mowa? Oczywiście, jest to granola. W przepisie, który mamy znalazły się przepyszne orzechy, bakalie i sok z pomarańczy. A zatem do dzieła!
- 300 g płatków owsianych górskich
- 100 g płatków żytnich
- 100 g orzechów laskowych ( zmielić)
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g słonecznika
- 60 g migdałów w płatkach
- 3 pomarańcze (na sok)
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 2 łyżki oleju kokosowego
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka miodu ( ja użyłam gryczanego, ale ma specyficzny smak i zapach, więc uważajcie :)
- łyżka cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.
Dodać sok wyciśnięty z 3 pomarańczy, ponownie wymieszać.
Na koniec dodać jeszcze miód oraz olej i przełożyć do formy. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 45 min. do złotobrązowego koloru płatków owsianych. Całość powinna być chrupiąca.
Polecam dodawać do jogurtu, świeżych owoców, czy deserów.
Smacznego!
Prosty i smaczny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, niebawem więcej pysznych przepisów :)
Usuńmmm musi smakować przepysznie:)
OdpowiedzUsuń