Dziś przedstawimy wam recenzję białka od Olimp Nutrition
Czym jest odżywka białkowa ?
Odżywki białkowe należą do najpopularniejszych preparatów stosowanych w suplementacji sportowej. Na rynku istnieją różne formy tych protein, z których to składa się odżywka białkowa mianowicie: koncentraty, droższe izolaty oraz hydrolizaty. Te ostatnie należą raczej do produktów niszowych.
Odżywka białkowa to najczęściej produkt pochodzenia mlecznego otrzymywany w procesie -mikro, -ultra, -hydro filtracji. Lecz na rynku istnieją także białka roślinę takie jak: Białko sojowe czy pszeniczne oraz białko wołowe (Beef Protein).
Odżywki białkowe są przeznaczone dla sportowców wszystkich dyscyplin, przede wszystkim ze względu na to że jest to rodzaj łatwego w przygotowaniu napoju, który można zabrać ze sobą wszędzie. Cechuje się on lekkostrawnym i łatwo przyswajalnym źródłem białka, które idealnie nada się jako napój po treningowy z uwagi na fakt że szybko ulega trawieniu.
WPC
Mianem koncentratu serwatki (Whey Protein Concentrate) określa się białko mleczne uzyskiwane na drodze mikro bądź ultrafiltracji.
Cechą charakterystyczną jest duża ilość egzogennych oraz rozgałęzionych aminokwasów co wpływa na wysoką wartość odżywczą preparatu.
WPC zawiera około:
60- 80% białka,
3- 10% cukrów (laktozy),
2- 7% tłuszczu.
Poza tym odżywki białkowe posiadają również w swoim składzie kompleks witaminowy jak i różnego rodzaju elektrolit.
WPI (Izolat białka serwatkowego)
Wytwarzany z pasteryzowanej serwatki po usunięciu niebiałkowych składników. Serwatka jest produktem ubocznym w wytwarzaniu sera. Gdy wystarczająca ilość niebiałkowych składników zostaje usunięta - uzyskany materiał białkowy zostaje wysuszony. Izolat WPI ma łagodny smak. W porównaniu do stężonego białka serwatki, izolat białek serwatki ma wysoką zawartość białka i mało lub brak tłuszczu i laktozy.
Wytwarzany z pasteryzowanej serwatki po usunięciu niebiałkowych składników. Serwatka jest produktem ubocznym w wytwarzaniu sera. Gdy wystarczająca ilość niebiałkowych składników zostaje usunięta - uzyskany materiał białkowy zostaje wysuszony. Izolat WPI ma łagodny smak. W porównaniu do stężonego białka serwatki, izolat białek serwatki ma wysoką zawartość białka i mało lub brak tłuszczu i laktozy.
Izolat WPI jest kompletnym białkiem, zawierającym bardzo
dużą ilość aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu. Izolat białka serwatkowego
zawiera dużą ilość leucyny, która wpływa na syntezę białka mięśniowego i wzrost
mięśni.
WPI sprzyja również utracie tkanki tłuszczowej, ze względu na niewielką ilość dodatków takich jak tłuszcze i cukry. W odróżnienia od WPC izolat białka serwatkowego charakteryzuje się wyższą koncentracją protein wynoszącą zazwyczaj od 80 do 90%.
Opis producenta:
Whey Protein Complex 100%® - specjalnie opracowany matrix białkowy- ultrafiltrowanego koncentratu białek serwatkowych WPC instant oraz zaawansowanego technologicznie izolatu białek serwatkowych WPI-CFM® w formie instant.
Izolat CFM® i koncentraty białek serwatkowych takie jakich użyto w Whey Protein Complex 100%® charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną spośród wszystkich białek pokarmowych. Pozyskiwane w zaawansowanych procesach technologicznych zachowują pełną strukturę i aktywność funkcjonalnych białek serwatkowych i czynników wzrostowych – beta laktoglobuliny, alfa laktoalbuminy, immunoglobuliny, albuminy osocza, laktoferyny, laktotransferyny, ceruloplazminy, fosfoglikoprotein, proteoz i peptonów. Wysoka wartość odżywcza i aktywność anaboliczna sprawiają, że izolowane i koncentrowane białka serwatkowe uznano za najwartościowsze źródła białka pokarmowego dla sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo. Wysoką wartość odżywczą zawdzięczają znakomitej przyswajalności oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych z wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), siarkowych i glutaminy. Na wysoką aktywność anaboliczną, oprócz wysokiej wartości odżywczej, wpływają cechy metaboliczne całych białek serwatkowych oraz powstających w efekcie ich przemian peptydów i mikropeptydów.
Whey Protein Complex 100%® - specjalnie opracowany matrix białkowy- ultrafiltrowanego koncentratu białek serwatkowych WPC instant oraz zaawansowanego technologicznie izolatu białek serwatkowych WPI-CFM® w formie instant.
Izolat CFM® i koncentraty białek serwatkowych takie jakich użyto w Whey Protein Complex 100%® charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną spośród wszystkich białek pokarmowych. Pozyskiwane w zaawansowanych procesach technologicznych zachowują pełną strukturę i aktywność funkcjonalnych białek serwatkowych i czynników wzrostowych – beta laktoglobuliny, alfa laktoalbuminy, immunoglobuliny, albuminy osocza, laktoferyny, laktotransferyny, ceruloplazminy, fosfoglikoprotein, proteoz i peptonów. Wysoka wartość odżywcza i aktywność anaboliczna sprawiają, że izolowane i koncentrowane białka serwatkowe uznano za najwartościowsze źródła białka pokarmowego dla sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo. Wysoką wartość odżywczą zawdzięczają znakomitej przyswajalności oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych z wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), siarkowych i glutaminy. Na wysoką aktywność anaboliczną, oprócz wysokiej wartości odżywczej, wpływają cechy metaboliczne całych białek serwatkowych oraz powstających w efekcie ich przemian peptydów i mikropeptydów.
Sposób użycia:
Zalecana dzienna porcja: 1-3 porcji dziennie – po przebudzeniu, pomiędzy posiłkami, po treningu lub przed snem. 1 porcję preparatu (35 g = 1 miarka) rozpuścić w 150 ml* wody.
Skład: Poniżej przedstawiam wam tabelkę składu w porcji:
Wartość odżywcza | Porcja 35 g | w 100 g |
Wartośc energetyczna | 134 kcal | 382 kcal |
Tłuszcz | 1,5 g | 4,2 g |
Węglowodany | 3,9 g | 11 g |
w tym cukry | 1,4 g | 4 g |
Białko | 26 g | 75 g |
Sód | 0,3 g | 0,86 g |
Rozpuszczalność:Jak dla mnie wzorcowa kilka machnięć i zero grudek i piany, dodatkowo nawet rozmieszanie łyżeczką daje bardzo dobry efekt. Także 10/10
Testowane smaki:
KOKOS: Piękny zapach przyjemny i bardzo ładnie go czuć w omletach na słodko, W smaku z mlekiem smakuje niemal idealnie nie za słodkie, nie za mdłe. Cóż jako wielki fan kokosa ocena nie może być inna niż 10/10
Plusy:
- Jakość (Dostępny aminogram na stronie)
- Świetna rozpuszczalność
- Smak
- Wysoka zawartość białka
Minusy:
- Dla niektórych zbyt wysoka cena
- Ilość WPI owiana tajemnicą
Opłacalność:
Zip pak kosztuje przeważnie pomiędzy 53-56 złotych za 700 g (około 77 złotych za kilo). Także cenowo wychodzi tak średnio jednak należy pamiętać, że jest to mix Koncentratu i Izolatu. Za porcję płacimy, 2,7 złotych. Poza tym dostajemy produkt o świetnej rozpuszczalności oraz mamy pewnośc co do składu i jakości.
UWAGA !
Jeśli ktoś z was chciałby skorzystać z kodu rabatowego na stronie OLIMP to napiszcie do nas wiadomość, lub komentarz pod postem !
Jak dla mnie świetny produkt, również go bardzo polecam:)
OdpowiedzUsuń