Przejdź do głównej zawartości

Sushi przepis





Dziś przedstawimy Wam przepis na danie kuchni japońskiej, czyli sushi. Potrawa ta wbrew pozorom nie jest tak trudna i skomplikowana, jakby się mogło wydawać, może tylko trochę czasochłonna. Ja dodałam wędzonego łososia, ponieważ jest to mój ulubiony składnik bardzo wielu potraw, jednak jeśli chcecie przyrządzić to danie z surową  rybą, nic nie stoi na przeszkodzie. 



Jest to danie bogate w składnik odżywcze. Łosoś cechuje się dużą ilością białka, wodorosty są  bardzo zdrowe, zawierają m. In.  potas, żelazo, witaminę A, błonnik, a przy czym, są  niskokaloryczne i lekkostrawe (jedynie 34 kcal  na 100 g). Udowodniono również, że wasabi posiada właściwości przeciwzapalne. Także to danie polecane jest osobom dającym o figurę i będącym na diecie.


Przepis który Wam podaje jest również bardzo ekonomiczny. Za wszystkie składniki zapłaciłam ok. 45 zł, a wszystko, co kupiłam wystarczyło mi na zrobienia 4 porcji po ok. 6 sztuk sushi porcja. 


Lista składników:
-ryż do sushi;
-sos do ryżu;
-sos sojowy (ja użyłam jasnego);
-wodorosty nori;
-wasabi (ostry chrzan o zielonym kolorze);
-ogórek zielony;
-papryka czerwona.
Możecie wykorzystać też inne dodatki, jak kiełki, sezam, grzyby itp. 

W przygotowaniu sushi bardzo ważne jest organizacja czasu. Ułatwi Wam to w znacznym stopniu przygotowanie potrawy na czas, bez zbędnego stresu. 
1. Na początek przygotowujemy ryż (i tutaj bardzo ważne jest, aby zrobić to ok. godzinę przed zawijaniem sushi, gdyż ryż musi wystygnąć). Szklankę wypłukanego ryżu (połowa opakowania na zdjęciu) zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Odstawiamy.
2. Gdy ryż ma już  temperaturę pokojową dodajemy do niego trzy łyżki sosu do ryżu.
3. Teraz na specjalnej macie bambusowej kładziemy 1 listek nori i równomiernie rozkładamy ryż. 



4. I.. czas na dodatki! Ja najpierw układam pokrojonego w kostkę ogórka lub papryki, potem łososia i smaruję niewielką ilością wasabi (jeśli pasta ta jest dla Was za ostra polecam dodać łyżkę majonezu do smaku).

5. Delikatnie unosząc matę bambusowa staramy się zwinąć listek wodorostow w rulon uważając by był równej grubości. 

6. Za pomocą ostrego noża kroimy "roladę " na mniejsze części o  szerokości ok. 3 cm.

7. Podajemy z sosem sojowym. 
Sushi można jeść za pomocą pałeczek albo palcami. 



Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Białko KFD REGULAR WPC 80 (Instant) - recenzja opinia białka

Witajcie Dziś przedstawimy wam recenzję  białka od KFD Nutrition .  Czym jest odżywka białkowa ? Odżywki białkowe należą do najpopularniejszych preparatów stosowanych w suplementacji sportowej. Na rynku istnieją różne formy tych protein, z których to składa się odżywka białkowa mianowicie: koncentraty, droższe izolaty oraz hydrolizaty. Te ostatnie należą raczej do produktów niszowych. Odżywka białkowa to najczęściej produkt pochodzenia mlecznego otrzymywany w procesie -mikro, -ultra, -hydro filtracji. Lecz na rynku istnieją także białka roślinę takie jak: Białko sojowe czy pszeniczne oraz białko wołowe (Beef Protein). Odżywki białkowe są przeznaczone dla sportowców wszystkich dyscyplin, przede wszystkim ze względu na to że jest to rodzaj łatwego w przygotowaniu napoju, który można zabrać ze sobą wszędzie. Cechuje się on lekkostrawnym i łatwo przyswajalnym źródłem białka, które idealnie nada się jako napój po treningowy z uwagi na fakt ż...

KFD Premium Collagen Plus - Kolagen recenzja

Od niedawna stosuję kolagen firmy KFD. Kiedy zauważyłam pierwsze efekty jego działania, zdecydowałam się na kolejne (drugie) opakowanie produktu.Polecany dla osób z dolegliwościami stawów oraz dla profilaktycznie dbających o stawy, skórę i włosy. Suplementacja kolagenem jest niezwykle ważna w czasie intensywnych treningów. Dla mnie niezastąpiony. Jestem bardzo zadowolona z tego produktu. Smak truskawkowo malinowy przepyszny.  Rozpuszczalność bardzo dobra, a dodatkową zaletą Kolagenu od KFD jest możliwość zrobienia z porcji smacznej galaretki.    Opis: KFD Premium Collagen+ to nowy, wysokiej jakości suplement diety, stworzony z myślą o osobach z dolegliwościami stawów, struktur okołostawowych (więzadeł, torebek stawowych, chrząstek, ścięgien, kości) lub profilaktycznie dbających o stan stawów, skóry, włosów i paznokci. Wersja Plus została wzbogacona o: - MSM - aż 1500 mg na 1 porcję! - Ekstrakt z kory kadzidłowca (Boswellia Serrata) - aż 250 mg na porcj...