Dziś przedstawimy Wam przepis na danie kuchni japońskiej, czyli sushi. Potrawa ta wbrew pozorom nie jest tak trudna i skomplikowana, jakby się mogło wydawać, może tylko trochę czasochłonna. Ja dodałam wędzonego łososia, ponieważ jest to mój ulubiony składnik bardzo wielu potraw, jednak jeśli chcecie przyrządzić to danie z surową rybą, nic nie stoi na przeszkodzie.
Jest to danie bogate w składnik odżywcze. Łosoś cechuje się dużą ilością białka, wodorosty są bardzo zdrowe, zawierają m. In. potas, żelazo, witaminę A, błonnik, a przy czym, są niskokaloryczne i lekkostrawe (jedynie 34 kcal na 100 g). Udowodniono również, że wasabi posiada właściwości przeciwzapalne. Także to danie polecane jest osobom dającym o figurę i będącym na diecie.
Przepis który Wam podaje jest również bardzo ekonomiczny. Za wszystkie składniki zapłaciłam ok. 45 zł, a wszystko, co kupiłam wystarczyło mi na zrobienia 4 porcji po ok. 6 sztuk sushi porcja.
Lista składników:
-ryż do sushi;
-sos do ryżu;
-sos sojowy (ja użyłam jasnego);
-wodorosty nori;
-wasabi (ostry chrzan o zielonym kolorze);
-ogórek zielony;
-papryka czerwona.
Możecie wykorzystać też inne dodatki, jak kiełki, sezam, grzyby itp.
W przygotowaniu sushi bardzo ważne jest organizacja czasu. Ułatwi Wam to w znacznym stopniu przygotowanie potrawy na czas, bez zbędnego stresu.
1. Na początek przygotowujemy ryż (i tutaj bardzo ważne jest, aby zrobić to ok. godzinę przed zawijaniem sushi, gdyż ryż musi wystygnąć). Szklankę wypłukanego ryżu (połowa opakowania na zdjęciu) zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Odstawiamy.
2. Gdy ryż ma już temperaturę pokojową dodajemy do niego trzy łyżki sosu do ryżu.
3. Teraz na specjalnej macie bambusowej kładziemy 1 listek nori i równomiernie rozkładamy ryż.
4. I.. czas na dodatki! Ja najpierw układam pokrojonego w kostkę ogórka lub papryki, potem łososia i smaruję niewielką ilością wasabi (jeśli pasta ta jest dla Was za ostra polecam dodać łyżkę majonezu do smaku).
5. Delikatnie unosząc matę bambusowa staramy się zwinąć listek wodorostow w rulon uważając by był równej grubości.
6. Za pomocą ostrego noża kroimy "roladę " na mniejsze części o szerokości ok. 3 cm.
7. Podajemy z sosem sojowym.
Sushi można jeść za pomocą pałeczek albo palcami.
Smacznego!
Naprawdę świetny przepis na sushi, mi wyszło przepyszne:)
OdpowiedzUsuń